Diabasens centrum

Sister Stone – Magazine

Välkommen hem till diabasens centrum. Det är här, i norra skåne som den fascinerande stenen bryts. I detta inlägg bjuder vi på en resa hem till diabasens centrum där ni ska få inspireras av allt ifrån diabasens fantastiska egenskaper till den spännande historien bakom diabasen och dess ursprung.

”Diabas (hyperit diabas) – är en exklusiv, svårtillgänglig och fascinerande bergart som bildades under enorma vulkaniska utbrott ur jordens inre kärna för ca 900-1500 miljoner år sedan, då glödande magma pressades upp mot jordens yta i urbergets smala sprickor. Den diabas som finns och bryts i nordöstra Skåne i gränslandet till både Småland och Blekinge är unik med sin djupa svarta ton, hållbarhet och tyngd. Här har brytningen av diabas präglat bygden och människors livsöden i mer än 100 år och skapat dramatiska hål i landskapet. Diabasen från dessa trakter och stenbrotten Duvhult, Gylsboda, Hägghult, Brännhult och Biskopsgården anses vara den absolut främsta och vackraste och är eftertraktad välden över för sina unika egenskaper. Tämjbar, formbar och enligt oss, helt underbar.” – Kullaro

Bilder tagna av Ragna Jonasdotter i Hägghult stenbrott.

I mer än hundra år har stenindustrin spelat en väsentlig roll i Örkeneds historia. Från en ganska blygsam och hantverksmässig start vid 1800-talets slut började man i samhället Gylsboda bryta den svarta diabasen, eller svart granit, som blivit det gängse namnet på denna värdefulla naturtillgång- Text ifrån Svarta Bergens hemsida.Bilder tagna av Ragna Jonasdotter i Hägghult stenbrott. 

I Hägghult har brytningen pågått under hela 1900-talet med undantag för världskrigen och enorma mängder råvara har vinchats upp av de totalt 16 kranar som fanns runt fyndigheten. I dag omnämns stenbrottet som världens största dagbrott för svart diabas, med den imponerande längden 900 meter, bredd 50 meter och djup 75 meter. Även kvalitén på diabasen tillhör världens främsta, vilket gjort den eftersökt för många användningsområden. Text ifrån Svarta Bergens hemsida.

Ta med familjen och åk till Sverta bergen i Hägghult och njut av naturen, konsten och den fascinerade historien om stenbrottet. Passa på att ta en fika i serveringen och kolla på alla spännande fotografier om stenarbetarnas vardag och hantverk.